Een nieuwe dag, begin mei 2019 in Schotland. Het is zwaar bewolkt en de regen dreigt bij de eerste blik uit het raam. Het wordt een grijze dag. We gaan op weg naar Kilchurn Castle en het begint te regenen. Mistige flarden vanaf de bergen en de regen die een sprookjesachtige sfeer creëren rond de foto. Tussen de druppels door brengen we de big stopper tevoorschijn voor de lange sluitertijden. Hiermee probeer ik de mistige luchten en het wateroppervlak een melkachtige indruk te geven. De sluitertijd op de camera wordt hierdoor met 10 stops verhoogd en loopt met dit grijze weer op tot enkele minuten. Geduld hebben dus, tussen de regendruppels door.

Schotland Kilchurn Castle

Belangrijk inderdaad om te kijken naar een wat originelere compositie, aangezien je met meerdere mensen hetzelfde staat te fotograferen en je toch iets anders zoekt.

Kilchurn Castle

Hierna vervolgen we onze weg langs Loch Awe en stoppen bij verschillende plekken. De weg loopt van de ene kant van Loch Awe, via Oban aan de andere kant weer terug. Langzaam komt de zon in de loop van de dag tevoorschijn en zien we blauwe plekken tussen de wolkenluchten verschijnen. Een korte stop aan een Airds Bay is een mooie plek om eens een panorama te proberen:

Panorama Airds Bay, bestaande uit 8 foto’s

We willen in de middag proberen opnieuw te stoppen bij Kilchurn Castle en een foto te maken bij avondlicht van dit kasteel. Hierbij mikken we op het gouden en blauwe uurtje. Helaas was dit probeersel niet succesvol, Je racet langs het Loch, met allerlei mooie plekjes (zonder stops) en aangekomen bij de gewenste plek blijkt de zon al achter de berg te zijn verdwenen. Dus weer een regel geleerd in de fotografie. Probeer eerst maar de plek waar je bent, met mooi avondlicht te pakken, voordat je ergens heen vliegt zonder resultaat en dus eigenlijk beiden mist.

Ardentallen Bay

Een stukje verder in Adentallen Bay komen we ook nog een fraai stukje baai tegen met een intens groen veld van wier die een mooi decor kunnen vormen voor een idee met een groothoek en het genoemde wier. 40 tinten groen, oordeel zelf !